Coitul intrerupt este cea mai populara si cea mai raspandita metoda naturala de contraceptie, constand in retragerea rapida a penisului, in momentul iminentei ejacularii, si depunerea spermei in afara vaginului. Este una din cele mai vechi metode de evitare a sarcinii.
Este important de stiut ca metoda nu asigura securitate deplina, esecul ei fiind apreciat la 10-25%. In plus, are si multe alte dezavantaje: scaderea libidoului, tulburari de comportament sexual, impotenta, tulburari de dinamica sexuala la ambii parteneri. Metoda poate fi considerata frustranta de catre barbat si trebuie evitata daca acesta sufera de ejaculare precoce sau daca partenera nu poate fi adusa la orgasm.
Abstinenta totala
Este o metoda de contraceptie cu eficacitate 100%. Exista cupluri care, din diferite considerente (religioase sau ideologice) isi refuza pur si simplu activitatea sexuala. De obicei insa, acest lucru duce la tensiuni insuportabile in cadrul cuplului, iar opinia specialistilor este ca optarea pentru aceasta metoda ascunde, de fapt, o relatie profound anormala in cadrul cuplului.
Metoda calendarului (Ogino-Knauss)
Se bazeaza pe constatarea ca ovulatia se produce aproximativ cu doua saptamani inainte de menstruatia urmatoare (aproximativ la mijlocul ciclului menstrual). Se va tine cont de faptul ca durata de viata a spermatozoizilor este de 7-8 zile (si uneori si capacitatea de fecundare se mentine tot atat). Ovulul isi mentine capacitatea de a fi fertilizat 12-24 ore dupa ovulatie.
Pentru un ciclu menstrual regulat de 28 zile, perioada fertila va fi intre a 7-a si a 16-a zi. Pentru situatia unui ciclu menstrual neregulat, formula de calcul propusa de Ogino este: x=10+n-28 si y=17+N-28. Unde: x este prima zi a perioadei fertile, y este ultima zi a perioadei fertile, n este numarul de zile ale ciclului cel mai scurt si N este numarul cartoon porn
de zile ale ciclului cel mai lung.
Se cere ca femeia sa aiba un calendar precis al duratei ciclurilor menstruale pe o durata de minim 6 luni.
Indicele de esec este de 15-40%.
Metoda temperaturii bazale
Se bazeaza pe faptul ca ovulatia este insotita de o usoara crestere a temperaturii, care se mentine pe toata durata persistentei corpului galben (pana la urmatoarea menstruatie). Aceasta crestere a temperaturii se datoreaza cresterii secretiei de progesteron. Cresterea temperaturii apare brusc, de la o zi la alta si este mica (0,2-0,5grade).
Termometrizarea trebuie efectuata zilnic, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat, cu acelasi termometru, pregatit de cu seara. Temperatura se va masura timp de 5 minute, intrarectal, oral sau vaginal.Se va repeta mai multe cicluri la rand, pentru a se repera momentele ovulatorii. Contactul sexual este permis dupa 3 zile de la ascensiunea termica.
Indicele de esec este de aprox.17%.
Dr. Evelyn Cristescu
Pentru intrebari si raspunsuri, accesati FORUM-ul anticonceptionale. ro - Metode Contraceptive.
|