Vasectomia

Sterilizarea chirurgicala masculina (vasectomia), reprezinta intreruperea capacitatii reproductive masculine cu obtinerea unei sterilitati definitive. Chirurgical, sunt sectionate sau ocluzionate canalele deferente bilateral, astfel incat lichidul spermatic nu mai ajunge in ejaculat.

Vasectomia: avantaje si dezavantaje

Avantajele acestei metode de contraceptie sunt legate de gradul mare de eficienta contraceptiva. Procedura chirurgicala este simpla, se efectueaza rapid si nu necesita spitalizare.

 

Dezavantajele sunt legate de riscurile operatorii, precum si de faptul ca este o metoda de contraceptie ireversibila (sterilitate masculina).

Indicatii si contraindicatii

 

Indicatiile metodei: se adreseaza cuplurilor care au decis ca si-au completat dimensiunile familiei si care nu pot sau nu doresc sa foloseasca o metoda de contraceptie temporara, precum si cuplurilor care au risc major de transmitere a unor boli genetice la descendenti.

 

Contraindicatiile: infectii locale sau infectii acute sistemice pana la vindecare, varicocelul (risc hemoragic crescut), hodrocelul voluminous, tesuturi cicatriceale la nivelul scrotului (cu aderente), hernia inghinala, formatiune palpabila intrascrotal (pana la diagnosticare), diabet, boli coronariene recente, anemie severa sau tulburari de coagulare (pana la rezolvarea si stabilizarea lor).

 

Metoda sterilizarii voluntare chirurgicale va fi folosita doar de catre cuplurile atent selectionate de catre medic si numai dupa ce s-a obtinut consimtamantul informat. Barbatii care opteaza pentru aceasta metoda de contraceptie trebuie sa stie foarte clar ca este ireversibila (nu se vor putea razgandi) si sa inteleaga ca vasectomia nu-i va influenta in niciun fel comportamentul sexual.

 

In mintea multor barbati, vasectomia este sinonima cu castrarea si termenul de sterilizare capata un sens mult mai larg decat este in realitate. De aceea, cuplul va fi informat ca hormonii cu rol in reglarea comportamentului sexual nu sunt afectati in niciun fel prin operatie. Vasectomia inseamna sterilitate masculina.

 

Procedeele operatorii sunt 3 la numar: procedeul clasic (incizia se face cu ajutorul bisturiului), procedeul fara bisturiu si vasectomia terminala deschisa.

 

Evolutia post-operatorie este de regula buna, pacientul operat cu anestezie locala putand parasi clinica dupa aprox 30 min. Efortul fizic va fi evitat in urmatoarele 48 ore, iar locul inciziei va fi pastrat curat si uscat.

 

Spermatozoizii dispar din ejaculat dupa aproximativ 20 de ejaculari, asadar, in acest interval, se recomanda folosirea prezervativului ca metoda complementara de contraceptie.

Dr. Evelyn Cristescu

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul cartoon porn scris al anticonceptionale.ro