Pubertatea si sexualitatea
Monday, 12 September 2011 10:07

sexualitatea_si_adolescentaVocea se schimba, formele se contureaza. Cum isi descopera adolescentul/ adolescenta identitatea sexuala? Cum se raporteaza un tanar/ o tanara la sexualitate?

 

In perioada pubertatii, atat baietii, cat si fetele isi descopera sexualitatea si cauta o modalitate de a se raporta la ea, afirmandu-si identitatea sexuala.


Transformarile prin care trece tanarul/ tanara nu sunt doar de natura fizica, ci si cerebrala: adolescentul este capabil sa-si analizeze dorintele, ceea ce nu poate face un copil.


Daca, de exemplu, la 4 ani, un baietel spunea oricui se nimerea ca are doua iubite, la 14 ani, adolescentul va fi capabil sa-si analizeze sentimentele si sa distinga intre fata care-l atrage, pe care o place, si cea care ii este doar prietena foarte buna.

Aparitia dorintei

Primele emotii, primele dorinte? Adolescentul este tentat sa creada ca dorinta sa, dar si preferintele sexuale apar in acest moment al vietii din cauza transformarilor fizice prin care trece.


Psihologii afirma, insa, ca orientarea sexuala se defineste inca din primii ani de viata, si nu in timpul pubertatii sau adolescentei. Cu toate acestea, ea este latenta o perioada (cand copilul are intre 7 si 12 ani), urmand ca, in adolescenta, sa se manifeste din nou.


Aceasta manifestare constituie o ocazie de confirmare a preferintelor sexuale sau, din contra, de negare a lor, lucru care depinde de mai multi factori, printre care influenta familiei si societatea.

preferintele_sexuale_se_afirma_la_varsta_pubertatii

 

Importanta anturajului/ a modelului

Intrucat adolescentul este tratat mai mult ca un adult decat ca un copil, are tendinta de a avea ca model persoane adulte. Asadar, va urma ceea ce va vedea la modelul ales sau la prietenii/ colegii/ fratii mai mari: de exemplu, daca acestia isi dau intalniri cu fetele, si el va face acelasi lucru, considerand ca acest lucru ii consolideaza statutul de barbat.

Importanta primelor experiente

Pe langa influenta culturala, educationala si sociala, primele experiente intaresc identitatea sexuala a respectivei persoane.


Apropierea de o persoana de sex opus permite afirmarea propriei sexualitati. Insa specialistii sunt de parere ca, pentru un adolescent, trairea unei experiente cu o persoana de acelasi sex poate fi, de asemenea, o modalitate de a-si defini orientarea sexuala. 


Astfel, un baiat poate incerca sa se detaseze de  prezenta materna (feminina), daca aceasta este perceputa ca fiind amenintatoare. Acelasi lucru se intampla si in cazul fetelor care asociaza prezenta masculina cu violenta.

loading...
 
 


Iau cartoon porn anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro