In primul trimestru de sarcina, 50% dintre femeile insarcinate se confrunta cu greturile matinale. In unele cazuri, acestea pot umbri primele momente de fericire de dupa aflarea vestii cu privire la sarcina. Cum poti, daca nu sa scapi, macar sa reduci intensitatea si frecventa greturilor matinale?
10 reguli de aur pentru a preveni greturile matinale
1. Fii mereu calma
Daca nici nu te-ai trezit bine si incepi sa te ingrijorezi cu privire la ziua care tocmai a inceput, daca alergi de colo-colo pentru ca esti pe punctul de a intarzia la serviciu sau daca te stresezi cand iti amintesti cate ai de facut in ziua aceea, nu faci decat sa incurajezi greturile matinale. Mai mult, stresul prenatal nu face bine viitorului bebelus. Asadar, calmeaza-te si nu te grabi sa te dai jos din pat!
2. Mananca incet si la ore fixe
Nu te infometa, intrucat stomacul gol favorizeaza aparitia greturilor matinale. Ia un mic dejun consistent, mananca din nou pe la 11, apoi ia masa de pranz, urmata, mai tarziu, de o gustare si apoi de cina (eventual si de o gustare usoara inainte de culcare). Ai grija sa nu faci excese: mananca putin, dar des.
3. Fa zilnic exercitii fizice
Nu sta in pat toata ziua! Misca-te: plimba-te sau fa exercitii fizice usoare. Astfel, vei preveni aparitia greturilor matinale specifice primului trimestru de sarcina.
4. Evita mancarurile foarte condimentate
Este de preferat ca femeia insarcinata sa nu consume mancaruri grele, sosuri condimentate sau mancaruri exotice. Alege sa consumi alimente sanatoase.
5. Cere ajutorul partenerului
Nu te pune sa faci totul singura: roaga-ti partenerul sa te ajute la curatenie sau la pregatirea mesei. Daca te agiti prea mult, risti sa te confrunti cu greturi matinale.
6. Consuma alimente bogate in amidon
Orezul, painea, cerealele integrale si cartofii contin amidon. Acesta iti va asigura energia de care ai nevoie.
Femeia insarcinata ar trebuie sa consume cat mai multe supe din care sa nu lipseasca zarzavaturile. Acestea o vor mentine sanatoasa si vor preveni greturile matinale.
8. Leacurile babesti? Uita de ele!
Nu apela la tot soiul de ceaiuri si substante de pe vremea bunicii. Mai bine consulta-ti medicul. Acesta iti va spune cum poti tine sub control greturile matinale.
9. Evita sa stai in fum de tigara
Tutunul „incurajeaza” greturile matinale. In plus, dauneaza viitorului bebelus.
10. Redu consumul de cafea
Cafeina si mai ales cafeaua calda sunt de evitat in timpul sarcinii. Unele femei declara ca bauturile carbogazoase reduc greturile matinale, lucru care nu este general valabil.
Daca greturile matinale persista si dupa primul trimestru de sarcina sau te impiedica in repetate randuri sa-ti desfasori activitatea, nu ezita sa te adresezi medicului curant. De asemenea, evita, pe cat posibil, stresul prenatal.
Intra in FORUM la sectiunea Perioada prenatala si afla mai multe despre sarcina si despre evolutia acesteia.
|