Se intampla adesea ca tinerele sa nu se protejeze in timpul contactului sexual si sa ramana insarcinate. Fie ca este dorita sau nu, sarcina implica schimbari majore in viata unei familii si cu atat mai mult in viata unei adolescente.
In zilele noastre, mai mult de 50% dintre tinerele europene sub 18 ani care au ramas insarcinate aleg sa pastreze sarcina. In multe cazuri, tinerii tatici isi asuma responsabilitatea, chiar si in caz de separare ulterioara.
Nu la fel stau lucrurile si in Romania, unde rata avorturilor este in crestere. In lipsa unei educatii sexuale corespunzatoare, tot mai multe adolescente raman insarcinate si aleg sa faca avort.
Ce riscuri implica sarcina in timpul adolescentei?
Medicii sunt de parere ca sarcina in timpul adolescentei nu implica mai multe riscuri medicale decat cea care survine la femeile mature, cu conditia ca femeia insarcinata sa se prezinte regulat la control.
Acest fapt nu inseamna ca nu exista riscuri sau probleme de natura psiho-sociala, dificultatea de a intemeia o familie la o varsta frageda sau teama adolescentelor de a-si complica foarte mult viata.
Inca din momentul in care adolescenta a decis sa pastreze copilul, este foarte important sa aiba sustinere nu doar din punct de vedere medical, ci si afectiv, sa renunte la fumat (in caz ca fumeaza), la iesirile prelungite in club si sa isi supravegheze alimentatia, din care nu trebuie sa lipseasca vitaminele.
50% dintre femeile fertile prezinta un deficit de acid folic, fara sa fie constiente de acesta. Adolescentele care urmeaza sa devina mame sunt cele mai expuse. Aceste carente pot avea consecinte grave asupra tinerei si asupra viitorului bebelus: anomalii ale dezvoltarii placentei, ale dezvoltarii fatului (spina bifida, crestere intarziata), putand duce la nastere prematura.
Sarcina si viata sociala
Cel mai adesea accidentala, dar, uneori, dorita in secret, sarcina si venirea pe lume a unui copil presupune schimbari majore in viata tinerei mame. Astfel, adolescentele ajung mame inainte de a se bucura de statutul de femeie.
Psihologii au pareri impartite cand vine vorba de interpretarea dorintei adolescentelor de a fi mame. Astfel, unele tinere doresc sa se distanteze de familie si in special de mama, in timp ce altele, care nu au avut prilejul sa se bucure indeajuns de copilarie, doresc sa retraiasca acea perioada.
In definitiv, psihologii atrag atentia asupra faptului ca decizia de a avea un copil la varste fragede antreneaza nu doar schimbari majore in stilul de viata, ci si riscuri pe masura.
Dupa nastere, sprijinul parintilor si al intregii familii este indispensabil, doua dintre riscurile cu care se confrunta adesea tinerele care raman insarcinate fiind acelea de a renunta la scoala si de a se izola de vechiul anturaj, ale carui preocupari sunt diferite de ale sale. Sprijinul familiei si al partenerului sunt esentiale pentru ca tanara mama sa se descurce bine si sa actioneze responsabil.
Pentru intrebari cartoon porn
si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Totul despre sex.
|