Organizatia Mondiala a Sanatatii a desemnat 28 iulie ca fiind ziua mondiala a luptei impotriva hepatitei, prilej de informare si de sensibilizare a populatiei cu privire la aceasta maladie si la complicatiile sale.
Hepatitele A, B, C, D si E
Hepatita este o inflamatie a ficatului, cauzata adesea de o infectie virala. Exista 5 tipuri de hepatita, in functie de tipul virusului responsabil de maladie: hepatita A, B, C, D si E. Virusul de tip B si cel de tip C sunt indeosebi periculosi, intrucat pot antrena hepatita cronica, cauza cea mai frecventa a apritiei cirozei si cancerului de ficat.
Hepatita de tip A si cea de tip E sunt, de regula, cauzate de ingestia alimentelor sau apei contaminate. Hepatitele B, C si D survin adesea ca urmare a contactului cu lichidele biologice contaminate (transfuzie de sange, instrumente nedezinfectate, care au intrat in contact cu sangele infestat), dar si de la mama la fat in timpul nasterii (hepatita B) sau prin contact sexual neprotejat cu o persoana infestata.
In unele cazuri, hepatita acuta nu antreneaza decat simptome care trec adesea neobservate. In alte cazuri, apar simptome precum: nuanta galbuie a pielii si a ochilor, urina de culoare inchisa, astenie, greata, varsatura si dureri abdominale.
Acesta prima zi mondiala a luptei impotriva hepatitei a avut cartoon porn
ca scop informarea populatiei cu privire la hepatita virala, ca problema ce tine de sanatatea publica, dar si sporirea masurilor de prevenire si de combatere a acestei maladii: depistarea ei in stadii incipiente, o mai buna protejare prin intermediul vaccinului impotriva hepatitei B, dar si crearea unui front comun, la nivel mondial, de lupta impotriva hepatitei.
Citeste si articolul Hepatita C: 10 intrebari si raspunsurile lor.
|