10 lucruri de stiut despre menstruatie
Friday, 26 August 2011 13:51

menstruatia_si_sindromul_premenstrualFiind principalul motiv de a lipsi de la scoala sau de la serviciu, menstruatia este considerata, de multe femei, drept un supliciu lunar peste care se trece cu greu. Iata ce trebuie sa stii despre menstruatie:

 

1. Prima menstruatie, motiv de teama pentru adolescente

Multe fete se tem de acest moment, insa nu exista motive de ingrijorare. Cel mai bine este sa discuti cu o persoana apropiata tie (mama, sora mai mare). Menstruatie nu este un lucru rusinos, despre care sa nu discuti sau pe care sa trebuiasca sa-l ascunzi de absolut toata lumea.

2. Menstruatia nu apare la toate fetele la aceeasi varsta

In medie, menstruatia apare pe la 13 ani, insa aceasta nu este o regula. Daca, insa, nu a aparut pana la varsta de 15 ani, este indicat sa faci o vizita la ginecolog, pentru o ecografie pelviana, pentru a fi singura ca totul este in regula.

3. Nu pierzi atat de mult sange la menstruatie pe cat esti tentata sa crezi

Cu toate ca multe tinere au impresia ca pierd mult sange in timpul menstruatiei, acest lucru nu se intampla, in mod normal. Din 85 ml de lichid, cantitatea de sange este de 35 ml. De asemenea, sangele pierdut este inlocuit rapid de orgasnim. Daca, totusi, ai impresia ca fluxul menstrual este prea abundent, nu ezita sa intrebi medicul.

4. Durata ciclului menstrual

De regula, durata ciclului menstrual este de 28 de zile. Acesta variaza de la o femeie la alta. De asemenea, exista multe sanse ca menstruatia sa nu-ti vina regulat in primii 3 ani. Pentru a nu risca sa te patezi, este indicat sa ai mereu in geanta protectie de rezerva.

5. Raport sexual fara protectie

Daca ai intretinut unul sau mai multe raporturi sexuale fara protectie (indiferent ca esti la menstruatie sau nu) si observi o intarziere a menstruatiei, este indicat sa faci cat de curand un test de sarcina, pe care-l poti achizitiona de la farmacie (este sigur in proportie de 99%).

durere_menstruatie

 

6. Mentruatia nu e ceva murdar

Cu toate acestea, in contact cu aerul, lichidul menstrual capata un miros neplacut. De aceea, este indicat sa te speli regulat si cu multa grija, de mai multe ori pe zi. Absorbantul sau tamponul trebuie schimbat des, din motive de igiena, dar si pentru a nu te pata.

7. Inainte de menstruatie, fetele se pot simti iritate sau deprimate

Nu toate fetele resimt in acelasi mod sindromul premestrual. Unele se plang de dureri de burta, sensibilitate a sanilor, irascibilitate, in timp ce altele nu au aceste simptome. In cazul in care durerile sunt foarte puternice sau te impiedica sa-ti desfasori activitatea, un calmant te va ajuta. Nu cartoon porn ezita sa aduci in discutie subiectul la urmatoarea vizita la ginecolog.

8. Menstruatia nu inseamna lipsa de miscare

In cazul in care nu te confrunti cu dureri greu de suportat, este chiar recomandat sa faci putina miscare. Unele exercitii te ajuta sa treci peste durere. 

9. Unele fete au dureri de spate sau crampe in timpul menstruatiei

Acestea sunt datorate contractiilor uterului. In general, durerea cedeaza dupa administrarea unui calmant. Atentie: Aspirina este de evitat, intrucat fluidiziaza sangele.

10. Cei din jur nu-si pot da seama ca esti la menstruatie decat daca te plangi

Invata sa te stapanesti chiar si atunci cand nu te simti deloc in forma si sa nu te victimizezi. 

 

Iti recomandam si articolul Ciclul menstrual.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro