Excitatia sexuala

Excitatia sexuala poate fi determinate de stimuli sexuali propriu-zisi sau de alti stimuli care au semnificatie sexuala pentru fiecare persoana in parte in functie de experienta si de circumstante. Orice stimulare (directa sau prin stimuli emotionali) devine eficienta doar daca se asociaza unei anumite incarcaturi emotionale. Se poate afirma fara sa fie o greseala ca cel mai important organ sexual al omului este creierul. Fara informatiile stocate la acest nivel in urma unui proces de invatare nici un stimul nu poate fi excitant.

Procesul de invatare este influentat de contextul social, cultura careia apartine individual,dar si de influenta anturajului (familie, prieteni) de genul persoanei respective,de religie,de clasa sociala. Odata ce un element sau o circumstanta este asociat la un moment dat cu o conotatie sexuala (excitanta) toate elementele din clasa acestuia vor deveni excitante.

Virsta influenteaza si ea perceptia excitantilor sexuali. In timp ce persoanele tinere sunt rapid excitabile prin stimuli de orice natura (vizual, tactil) la persoanele virstnice este necesara o interactiune cu stimulul de mai lunga durata.

Stimulii vizuali considerati a fi excitanti sunt reprezentati in general de detalii anatomice (sani, picioare, silueta, bazinul, organele genitale….). Mediatizarea si contextul cultural au o deosebita importanta in perceperea ca excitante a detaliilor anatomice (de exemplu sinii mari sunt considerati a fi mai excitanti decit cei mici in cultura occidentala). Anumite elemente de vestimentatie sunt deasemenea considerate a fi excitante (lenjeria de culoare neagra, bluzele cu decolteu generos etc).

In ceea ce priveste perceptia olfactiva studiile arata ca produsele de excretie ale unor gland ear contine atractanti sexuali. Din aceasta categorie fac parte sudoarea axilara si perineala, lichidul prostatic si lichidul de lubrefiere vaginala. Este deasemenea cunoscut rolul parfumurilor in excitatia sexuala.

Zonele erogene sunt zone cu inervatie bogata,foarte sensibile la atingere investite cu rol in excitatia sexuala printr-un proces de invatare personal, aparut in anume context social si cultural. Creierul este cel care acorda semnificatie sexuala unei anume atingeri, important fiind nu doar atingerea in sine ci si cine, cind si in ce scop.

Zonele erogene sunt primare si secundare. Cele primare ar fi la barbat glandul iar la femeie clitorisul si vaginul (cu o deosebita particularitate la nivelul punctului “G”). Particularitatile acestor zone ar fi ca sunt putin sensibile la durere(dar nu insensibile!) necesitatea de a fi tumescente pentru a putea fi stimulate, ele avind fiecare propriile sale exigente privind stimularea. Astfel glandul trebuie sa fie stimulat progresiv pina in momentul orgasmului iar in acest moment stimularea sa inceteze iar stimularea clitorisului trebuie sa fie constanta,cu aceeasi intensitate si sa se deruleze pe tot parcursul orgasmului.

Zonele erogene secundare au sensibilitatea la durere bine conservata si pot fi stimulate prin mingiiere, lingere, suctiune. Acestea ar fi :

- la barbat: corpul penisului si scrotul, zona perineala si canalul anal, abdomenul inferior, mameloanele, buzele, ceafa, fata laterala a gitului si trunchiului, fata interna a bratelor si coapselor.

- la femeie: labiile mari si vestibulul, zona perineala si canalul anal, abdomenul inferior, mameloanele, buzele, ceafa, fata laterala a gitului si trunchiului, fata interna a bratelor si coapselor.

Imaginatia este insa unul dintre cei mai puternici excitanti sexuali. Creierul are capacitatea de a crea excitatie sexuala fara nici un excitant extern. Fanteziile sexuale reprezinta un puternic excitant, absolut necesar. Fanteziile sexuale sunt mai frecvente la tineri,manifestarea lor reducindu-se cu virsta,dar ramin mai accentuate la barbatii cu activitate sexuala intensa. Fanteziile sexuale reflecta capacitatea creative a imaginatiei persoanei si educatia primita de aceasta,ele prezentind diferente functie de sexul persoanei care le dezvolta. Exista corelatii intre bogatia continutului cartoon porn fanteziilor sexuale si nivelul activitatii sexuale ,dar si intre personalitate si fanteziile sexuale.

Uneori fanteziile sexuale au un continut inadmisibil din punct de vedere social si moral,determinind sentimente de vinovatie si reprimarea acestora.

De-a lungul timpului, o serie intreaga de substante si-au cistigat reputatia de a declansa sau de a amplifica excitatia sexuala.Acestea sunt substantele afrodisiace si au ca efect reducerea anxietatii si a proceselor inhibitorii cerebrale legate de excitatia sexuala, vasodilatatie in sfera organelor genitale sau simpla iritatie a tractului genital.Cele mai cunoscute afrodisiace sunt cantarida, amfetaminele, drogurile de tip marijuana si cocaine.

La femei alcoolul amplifica sentimental ca sunt atractive sexual, reduce inhibitia si sporeste romantismul situatiei (efecte invers proportionale cu cantitatea de alcool ingerata)

Foarte frecvent pimele experiente sexuale sunt asociate cu consumul de alcool.

Totusi, efectele positive ale alcoolului asupra excitatiei sexuale depind in cea mai mare masura de convingerea ca acestea trebuie sa se produca

Capacitatea de receptare a excitatiei sexuale depinde in mare masura de dorinta (apetitul sexual). Apetitul sexual este o manifestare similara cu setea sau cu foamea si este puternic influentata de testosteron.

Anumite stari psihice precum si dispozitia generala influenteaza intr-un sens sau celalalt dorinta sexuala

Excitatia sexuala cuprinde o suma de informatii care se integreaza la nivelul sistemului nervos central cu informatiile deja stocate privind sexualitatea. Barbatii au un raspuns mai rapid la excitatie datorita unor particularitati anatomice, dar si unor procese invatate care le permit sa fie mai rapid constienti de modificarile induse de excitatia sexuala (erectia este un fenomen evident pe care barbatii l-au invatat cu succes prin masturbare). La femeie perceptia se refera in primul rind la componenta afectiva a stimulului si mai apoi la calitatea raspunsului vaginal. Diferenta dintre femeile care au si cele care nu au orgasm este facuta de capacitatea primelor de a percepe mai rapid si mai eficient modificarile genitale si extragenitale produse de excitatia sexuala.

Pe de alta parte, o constientizare excesiva a modificarilor induse de excitatie cu plasarea ritmului si intensitatii cu care apar aceste modificari in centrul preocuparilor reduce mult sansele unui raspuns sexual de calitate.

Anumite trasaturi de personaliate pot reduce sau facilita raspunsul la excitatia sexuala. Incapacitatea relative a unor persoane de a invata sa receptioneze sau sa se bucure de excitatia sexuala apare pe fondul unor sentimente negative fata de sexualitate datorate de cele mai multe ori unor informatii si percepte pudibonde si profund eronate primite in copilarie si adolescenta, de regula din mediul familial.

 

Dr. Evelyn Cristescu

Cititi despre educatie sexuala in Forum la sectiunea: Totul despre sex

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro