Daca, in cazul femeilor, este bine cunoscut faptul ca excesul de greutate (obezitatea sau kilogramele mult prea putine) are un impact asupra fertilitatii, in cazul barbatilor, descoperirile in acest sens sunt de data mai recenta.
Excesul de greutate afecteaza fertilitatea
In cazul femeilor, un indice prea mare al masei corporale poate duce la aparitia unor probleme de ovulatie. Ovulatia poate fi afectata si daca femeile sunt prea slabe, dar si daca se confrunta cu excesul de greutate.
In ceea ce ii priveste pe barbati, s-a facut un studiu in acest sens, in 2010, pe 1940 de subiecti. Rezultatele acestui studiu coordonat de doctorul Paul Cohen- Bacrie au fost prezentate in cadrul Congresului European Society of Human Reproduction, care a avut loc la Stockholm, in perioada 3-6 iulie 2011.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a analizat sperma dupa mai multe criterii (cantitate, pH, concentratia spermatozoizilor etc.). Barbatii care au luat parte la acest studiu au fost impartiti in 4 grupe, dupa indicele de masa corporala (IMC): cei cu greutate scazuta (IMC<18), cei cu greutate normala (IMC intre 18 si 25), cei cu exces de greutate (IMC intre 25.1 si 30) si cei obezi (IMC> 30).
Totodata, s-a tinut cont si de varsta subiectilor, acestia fiind impartiti in doua grupe conform acestui criteriu : cei care nu au implinit 40 de ani si cei care au peste 40 de ani).
Calitatea spermei este influentata de greutate
Iata la ce concluzii au ajuns specialistii: • Concentratia si numarul spermatozoizilor scad odata cu cresterea greutatii, iar calitatea spermei este mai redusa la subiectii al caror IMC este mai mare de 30 (subiectii obezi) decat la cei cu greutate normala inspre mare (IMC intre 25 si 30). • Concentratia spermei scade cu 10% odata cu trecerea de la un IMC de 18-25 (greutate normala) la un IMC de 25.1-30 (exces de greutate) si cu 20% in cazul unui IMC >30 (obezitate). • Mobilitatea spermatozoizilor scade cu 10% la subiectii cu IMC >30 (obezi) in comparatie cu barbatii care au greutate normala. • Procentul de azoospermie (absenta totala a spermatozoizilor din lichidul seminal creste de la 1 la 3.8 in cazul celor care au IMC de 30.
Rezultatele sunt influentate, pe langa greutatea subiectilor, de varsta acestora.
Asadar, in momentul in care cuplul decide ca e momentul potrivit pentru a avea un copil, trebuie sa ia in calcul nu doar greutatea si varsta femeii, ci si pe cele ale barbatului. Conform autorului studiului, rezultatele prezentate sunt reversibile : in cazul in care subiectul obez / unul foarte slab ajunge la o greutate normala, fertilitatea creste.
In consecinta, fertilitatea este influentata si de stilul nostru de viata si aici avem un cuvant de spus.
|