In caz de hepatita, odihna este pe primul loc. Trebuie evitate oboseala si minimalizate activitatile gospodaresti, fiind recomandate cele 20 de minute de siesta dupa-masa. Ce masuri de igiena se impun si ce regim alimentar este recomandat celor care s-au confruntat cu hepatita?
Hepatita: reguli de igiena
Regulile de igiena sunt aceleasi pentru toate tipurile de hepatita:
- Igiena mainilor: spala-te pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand folosesti toaleta, dupa ce ai atins alimente crude, de fiecare data inainte sa mananci sau sa atingi mancarea.
-
- Spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma, apoi curata legumele si indeparteaza coaja fructelor.
- Consuma doar carne bine fiarta (peste sau pasare);
- Opteaza pentru produse lactate pasteurizate (branza, iaut, lapte pasteurizat).
- Consuma apa potabila: cea mai buna varianta este sa consumi apa imbuteliata si sa eviti sa bei apa care nu a fost tratata in prealabil.
- Asigura igiena obiectelor si aparatelor sanitare: spalarea frecventa a toaletei, spalarea obiectelor folosite in bucatarie etc.
- Evita folosirea la comun a obiectelor de uz personal: periuta de dinti, lama de ras etc.
Regimul alimentar dupa hepatita
Ficatul are un rol important in digerarea alimentelor: le transforma in nutrienti, minerale, vitamine etc. si elimina substantele toxice pentru organism (alcool, reziduuri medicamentoase, toxine provenite in urma degradarii anumitor proteine).
Asa stand lucrurile, trebuie precizat ca un ficat bolnav este incapabil de o buna functionare. Se impun, asadar, anumite regimuri alimentare in vederea evitarii incarcarii ficatului sau in cazul bolilor de ficat.
Respecta cele 3 mese principale ale zilei si mananca la aceleasi ore in fiecare zi.
- Evita consumul de alcool, intrucat acesta este toxic pentru ficat, iar ficatul necesita sa se regenereze dupa hepatita.
- Consuma alimente bogate in proteine, pentru a evita infectiile si pentru a ajuta ficatul sa se regenereze (de exemplu, peste)
- Consuma fructe, legume si cereale usor de digerat. Legumele pot fi consumate fierte (in supe), dar si crude (dupa ce au fost bine spalate si curatate).
- Limiteaza consumul de alimente bogate in grasimi de origine animala. Dupa hepatita, ficatul este incapabil sa produca bila in cantitate suficienta, in vederea eliminarii acestor grasimi. Lactatele trebuie sa fie, si ele, sarace in grasimi si inlocuite, pe cat posibil, cu pestele.
- Consuma aproximativ 1.5-2 l de lichide zilnic (apa, ceaiuri, suc de fructe – facut in casa, nu cumparat!, supe etc.
Activitatea fizica si hepatita
Hepatita virala se caracterizeaza prin oboseala si dureri musculare. Exercitiile fizice sunt necesare in vederea diminuarii acestor dureri. Cu toate acestea, ritmul si intensitatea exercitiilor trebuie adaptate in functie de starea fiecarui pacient.
Un alt rol al exercitiilor este acela de a ajuta pacientul sa se destinda. Cele mai indicate in acest sens sunt mersul pe jos, joggingul, inotul si mersul cu bicicleta.
Exercitiile fizice pot fi asociate cu tehnicile de relaxare (dusuri calde, masaje relaxante s.a.).
Iti recomadam si articolul Hepatita C: 10 intrebari si raspunsurile lor
|