Rezultatele unui studiu publicat in revista „Annals of Internal Medicine” arata ca, pe termen lung, consumul de cafea este asociat cu un risc mai mic de a face diabet de tip 2 (non-insulino-dependent).
In cazul diabetului de tip 2, pancreasul sintetizeaza insulina (hormon care reduce nivelul glicemiei), insa nivelul glicemiei nu scade. Astfel, cantitatea prea mare de zahar in sange poate duce, in timp, la orbire, la probleme renale sau neurologice sau la afectiuni cardiovasculare.
Autorii acestui studiu, in frunte cu dr. Eduardo Salazar-Martinez (Institutul National de Sanatate publica din Cuernavaca, Mexic) au verificat concluziile unui alt studiu recent, potrivit caruia persoanele care consuma multa cafea sunt mai putin susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2.
Cafeaua previne diabetul de tip 2
La studiu au participat aproximativ 40 000 de barbati (intre 1986-1998) si 84 000 de femei (in perioada 1980-1998). In momentul in care au fost luati in evidenta pentru acest studiu, niciunul dintre ei nu prezenta diabet, cancer sau boala cardiovasculara.
Tot la 2 ani, participantilor la studiu li s-a cerut sa completez un formular cu privire la cantitatea de cafea consumata, la felul cafelei (cu sau fara cafeina), la alte bauturi cu cafeina pe care obisnuiesc sa le consume, dar si date cu privire la starea lor de sanatate.
1333 dintre barbatii la studiu au fost depistati, in intervalul de timp mentionat anterior, cu diabet, in vreme ce numarul femeilor care au dezvoltat aceasta boala este de 4085. Statistica a evidentiat ca exista o relatie de invers proportionalitate intre consumul de cafea si dezvoltarea diabetului de tip 2.
Cu toate acestea, cercetatorii nu afirma ca doar consumul de cafea explica reducerea riscului de diabet de tip 2 si sunt de parere ca studiile viitoare vor aduce mai multe informatii cu privire la acest subiect.
Iti recomandam si articolul Cafeina reduce riscul de a face cancer de piele?
|