Cum dormim si cum recuperam somnul pierdut?
Friday, 25 November 2011 11:10

somn_odihnitorPentru a te bucura de efectele regenerative ale somnului, este necesar sa dormi bine. Fiecare persoana are propriile obiceiuri, in functie de varsta, activitati, preferinte... dar in ce consta un somn bun?

 

Somnul reparator

Somnul profund, care apare in prima parte a noptii, ajuta la refacerea organismului: corpul este imobil, iar activitatea mentala slaba.


Multi cred in teoria potrivit careia somnul dinainte de miezul noptii este cel mai bun, dar acest lucru nu este valabil pentru toata lumea. Daca te culci in fiecare seara in jurul orei 22:30, somnul profund, reparator, are loc inainte de miezul noptii. Dar, indiferent de ora de culcare, primele ore de dupa adormire sunt cele care iti redau energia.

Somnul si visele

Visele apar, cu precadere, in ultima parte a noptii, inainte de trezire. In timpul acestora, activitatea mentala este intensa, asemanatoare cu starea de dinainte de trezire si, cateodata, se inregistreaza o usoara activitate musculara. Se intampla adesea sa te trezesti dupa ce ai visat ca ai cazut de undeva si apoi sa readormi, incepand un nou ciclu de somn. Numarul ciclurile de somn pe noapte difera de la individ la individ, in functie de nevoile fiecaruia.


Numarul orelor de somn considerate optime pentru un individ poate sa nu corespunda pentru un altul. Oamenii dorm intre 4 si 11 ore/ noapte. Cei mai multi dorm 7-8 ore, doar aproximativ 10% dintre adulti dormind mai putin de 6 ore si jumatate si aproximativ 15% mai mult de 9 ore.

recuperare_somn_pierdut

 

Cum dorm copiii si adolescentii?

Sugarii dorm cel mai mult (chiar si peste 20 de ore/ zi). Copiii dorm si ei mult, mai ales pana implinesc 5 ani. Copiii intre 5 si 10 ani au un ciclu de somn optim: ei dorm aproximativ 10 ore pe zi, au parte de un somn continuu si reparator si, cel mai adesea, nu se confrunta cu starea de somnolenta in timpul zilei (ceea ce explica si energia lor debordanta).


In timpul pubertatii, ciclurile de somn nu cunosc schimbari majore. Cu toate acestea, poate aparea starea de somnolenta in timpul zilei, mai ales in cazul celor care obisnuiesc sa se culce mai tarziu, in ciuda faptului ca, de obicei, dorm 9-10 ore/ noapte.

Cum dorm adultii?

Incepand cu varsta de 30 de ani, somnul profund incepe sa se diminueze si poate chiar sa dispara dupa implinirea varstei de 50 de ani. Inaintarea in varsta atrage dupa sine dezorganizarea progresiva a somnului: treziri repetate in timpul noptii, treziri tot mai matinale, nevoia de a-ti face siesta...


Dupa 70 de ani, somnul devine din ce in ce mai variabil si depinde in mare masura de starea de sanatate a fiecaruia. Trezirile tind sa fie tot mai dese si mai de durata, in vreme ce somnul din timpul zilei devine o necesitate.  

Cum recuperezi orele de somn pierdute?

In vederea obtinerii unui raspuns la aceasta intrebare au fost efectuate mai multe experimente. Cele mai multe au avut in vedere diminuarea numarului de ore de somn pe noapte. S-a constatat insa ca, in loc ca organismul sa se acomodeze cu un numar mai mic de ore de somn, starea de somnolenta in timpul cartoon porn zilei aparea tot mai des.


Asadar, pentru a-ti recapata energia si pentru a te simti din nou in forma, este preferabil sa recuperezi treptat (pe durata mai multor nopti) somnul pierdut. Cercetarile in acest sens arata ca trebuie recuperata doar o treime din numarul orelor de somn pierdute.

 

Iti recomandam si articolul Calitatea somnului scade cu varsta, dar consecintele se diminueaza

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro