Prevenirea afectiunilor musculo-scheletice cauzate de sedentarism
Tuesday, 20 December 2011 08:57

afectiuni_musculo-scheleticeDaca ai o viata sedentara (iti petreci mult timp la birou) si nu obisnuiesti sa faci miscare regulat, ai putea avea neplaceri. 4% dintre afectiunile musculo-scheletice sunt cauzate de munca in fata calculatorului. Cum pot fi prevenite aceste afectiuni?

 

 

Sedentarismul duce la afectiuni musculo-scheletice

Afectiunile musculo-scheletice ale celor care lucreaza la birou apar in stransa legatura cu numarul de ore petrecute in fata calculatorului. Cele mai frecvente astfel de probleme vizeaza incheietura mainii (sindromul de tunel carpian) si cotul (epicondilita).


Incidenta afectiunilor musculo-scheletice este cu atat mai greu de stabilit cu cat persoanele care se confrunta cu aceste probleme nu se adreseaza, de regula, medicului. Durerea care apare sistematic cand faci o anumita miscare este cea care e de natura sa ingrijoreze. Medicii, insa, ne asigura ca afectiunile musculo-scheletice se vindeca intr-un timp mai lung sau mai scurt (de la cateva saptamani pana la unul sau doi ani – in cazurile extreme) si, la fel de important, pot fi prevenite.

Stai confortabil!

sedentarismul_la_birou

Durerile din zona cefei, a umerilor sau cele de spate (mai ales in zona lombara) sunt cele mai frecvente in cazul persoanelor sedentare. Daca petreci multe ore pe zi in fata calculatorului, este indicat sa ai ecranul la nivelul ochilor sau putin mai jos (in cazul celor care poarta ochelari). Tastatura trebuie pozitionata pe o suprafata plata, astfel incat bara de space sa se gaseasca la 10-15 cm de marginea mesei.


Pentru a preveni afectiunile musculo-scheletice, este bine ca scaunul sa aiba spatar si manere, de preferinta reglabile. Incearca sa stai astfel incat picioarele sa atinga in permanenta solul si sa nu te sprijini in permanenta pe antebrate cand tastezi.


Chiar daca iti reglezi corect scanul si adopti o pozitie corecta, pot aparea tensiuni musculare, cu atat mai mult cu cat petreci mult timp in fata calculatorului. 


In vederea prevenirii afectiunilor musculo-scheletice este indicat, daca ai posibilitatea, sa alternezi sarcinile care necesita utillizarea calculatorului cu altele (clasarea dosarelor, curier, sedinte). 


Intrucat hiperconcentrarea si stresul favorizeaza aparitia afectiunilor musculo-scheletice, este indicat sa faci regulat o pauza. Specialistii spun ca cel putin 10-15 minute de pauza sunt necesare la fiecare 2 ore. Bea o cafea, saluta un coleg, du un document – toate acestea reprezinta prilejuri de a face putina miscare.


In vederea pastrarii sanatatii si a prevenirii afectiunilor musculo-scheletice, este foarte important sa faci zilnic miscare - exercitii fizice, dans, fitness sau orice sport. Plimbarile sunt si ele binevenite.

 

Iti recomandam si articolul 4 reguli de aur pentru a-ti pastra sanatatea si a trai mai mult

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro