Vulvodinia este o durere cronica aparuta in zona vulvei, de unde si denumirea ei, a carei cauza este dificil de stabilit. Exista, insa, anumiti factori care pot favoriza aparitia vulvodiniei, precum infectiile cronice la nivelul labiilor, spasme la nivelul muschiilor planseului pelvin, probleme ale pielii din zona vulvei sau predispozitia genetica.
Vulvodinia: tipuri
Exista mai multe tipuri de vulvodinie, insa cele mai des intalnite dureri din zona vulvei sunt:
1. Distezia vulvara
Distezia vulvara se caracterizeaza prin senzatia de arsura la nivelul vulvei si este mai des intalnita in preajma menopauzei. Femeile care se confrunta cu distezia vulvara au parte de un disconfort continuu, de obicei sub forma de arsura. Distezia vulvara poate fi insotita de durere uretrala sau rectala.
2. Vestibulodinia vulvara
Se caracterizeaza printr-o durere la atingere, la intrarea in vagin. Durerea este asociata cu senzatia de presiune care face incomoda purtarea hainelor stramte, pozitia asezata sau mersul pe bicicleta.
Femeile care sufera de vestibulodinie vulvara pot re cartoon porn
simti senzatie de arsura, o durere care „arde”, roseata sau nevoia brusca si frecventa de a urina.
Diagnosticarea vulvodiniei
Diagnosticarea vulvodiniei se face prin eliminarea tuturor cauzelor posibile. Din pacate, nu toti medicii procedeaza astfel, asa ca este posibil sa fii nevoita sa consulti mai multi ginecologi in vederea obtinerii unui diagnostic.
Medicul te va intreba de antecedentele medicale si iti va cere sa descrii durerea cu care te confrunti, localizarea exacta a acesteia si daca iradiaza. Te va intreba daca ai observat ca durerea cedeaza sau, dimpotriva, se intensifica ca urmare a unui gest, al unei miscari etc.
Ginecologul va efectua un examen pelvin, examinand vulva si vaginul. Va cauta sa vada daca exista semnele specifice unei infectii cutanate si apoi va analiza atent zonele dureroase.
In cazul in care apar modificari ale aspectului pielii din zona vulvei, medicul ar putea recomanda efectuarea unei biopsii. Procedeul nu este foarte inconfortabil si se face sub anestezie locala.
Tratarea vulvodiniei
Exista mai multe tipuri de tratament, unele mai eficiente, altele mai putin eficiente, in functie si de persoana in cauza. In cazul in care constati ca tratamentul prezinta efecte nedorite, intrerupe-l si adreseaza-te medicului. Inarmeaza-te cu rabdare si fii dispusa sa faci mai multe incercari.
Nu uita ca este indicat ca, din cand in cand, sa practici autoexaminarea vulvara si, in cazul in care te preocupa ceva sau observi ceva neobisnuit, sa te programezi la medic. Astfel, te vei linisti si, in cazul in care se impune un tratament, este bine sa fie inceput imediat.
Pentru sfaturi si intrebari, acceseaza forumul anticonceptionale.ro - Probleme medicale
|