Rubeola este o boala virala foarte contagioasa. Adesea, este facuta in copilarie, cand complicatiile sunt rare. La varsta adulta, ea poate antrena complicatii, mai ales in cazul femeilor insarcinate.
Rubeola se caracterizeaza prin aparitia unor cartoon porn
pete rosii, incepand cu zona din spatele urechii. Eruptia afecteaza zona fetei si se raspandeste pe tot corpul.
Adeseori (mai ales in cazul copiilor), nu este insotita de febra mare. Uneori, rubeola duce la inflamarea ganglionilor din zona gatului si din spatele urechilor.
Bolnavul este contagios 10 zile inainte de aparitia rubeolei si doua saptamani dupa aparitia petelor.
Rubeola congenitala
Rubeola constituie un adevarat pericol pentru femeia insarcinata, in cazul in care aceasta nu a fost vaccinata. De fapt, viitorul bebelus este cel afectat de aceasta boala foarte contagioasa.
Daca rubeola este aproape inofensiva daca este facuta in copilarie, ea antreneaza probleme grave pentru embrion sau pentru fat. Astfel, pot aparea malformatii la nivelul ochilor, urechilor, inimii sau creierului.
Rubeola congenitala poate duce la orbire, surzenie, probleme cardiace sau retard mintal.
In cazul in care femeia insarcinata face rubeola, aceasta este sfatuita sa renunte la sarcina, intrucat boala implica riscuri majore pentru embrion/ fat.
Rubeola, prevenita prin vaccinare
Vaccinarea permite organismului producerea de anticorpi, tinand la distanta boala.
Atentie! In primele 3 luni dupa efectuarea vaccinului (perioada de imunizare a organismului), tanara activa sexual trebuie sa apeleze la o metoda eficienta de contraceptie si sa aiba si mai multa grija decat de obicei.
Vaccinul antirubeolic este eficient, iar rubeola congenitala este o boala foarte grava, de care viitoarele mame trebuie sa se pazeasca.
Iti recomandam si articolul 6 obiceiuri nesanatoase
|