Din pacate, sunt destul de putini cei care se gandesc la sanatatea colonului inainte de a aparea probleme in aceasta zona. Ce ai de facut pentru a tine la distanta eventualele suferinte la nivelului colonului?
Diareea, constipatia sau durerea abdominala ne duc cu gandul la colon, iar cand persista, ajungem sa ne ingrijoram, traind cu teama unui posibil cancer de colon.
Rolul colonului
Colonul (sau intestinul gros) constituie etapa finala a tranzitului intestinal al hranei. Colonul ajuta la eliminarea reziduurilor alimentare solide din organism, separandu-le de cele lichide.
Colonul inseamna, insa, mai mult: joaca un rol important in absorbtia fluidelor, a electrolitilor (sarurilor) si a acizilor grasi, de sanatatea lui depinzand sanatatea intregului organism. Pe langa bacteriile si reziduurile ce se cer eliminate, in colon se gasesc multe bacterii utile, benefice, de care are nevoie corpul nostru.
Absenta durerilor abdominale, a balonarii, a diareei, a constipatiei si a sangerarii constituie semne ale sanatatii colonului.
Semne si simptome care necesita investigatii
Semnele si simptomele care pot indica probleme la nivelul colonului sunt multe, insa nu toate sunt atribuite acestuia din urma. De exemplu, problemele digestive pot fi cauzate de gripa sezoniera sau pot fi o reactie adversa a unor medicamente.
Urmat cartoon porn
oarele simptome necesita o vizita la medic, putand indica o problema a colonului:
- durere toracica;
- arsuri stomacale;
- constipatie;
- balonare sau flatulenta;
- durere sau crampe la nivelul stomacului;
- dificultati la inghitire;
- greata;
- sangerari rectale;
- diaree;
- dereglari intestinale.
Factori de risc pentru cancerul de colon
Vestea buna este ca, depistat in stadii precoce, cancerul de colon este vindecabil in proportie de 90% prin chirurgie endoscopica sau clasica.
Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa sufere de cancer de colon. In special persoanele care au peste 50 de ani care au antecedente de cancer de colon sau de polipi sau cele ale caror rude apropiate (parinti, copii, frati, surori) au suferit sau sufera de aceasta boala. In acest al doilea caz, se recomanda examene medicale periodice inca de la 40 de ani sau cu 10 ani mai repede decat varsta avuta de ruda cand a fost diagnosticata cu cancer de colon.
Daca suspectezi ca ai putea avea probleme cu colonul, este indicat sa discuti cu medicul, intrucat cancerul de colon poate ramane asimptomatic in primele stadii. Despistarea consta in cautarea semnelor precoce care pot indica leziuni precanceroase, precum polipii.
Sanatatea colonului
Pierderea unor kilograme in cazul celor care sufera de exces de greutate, precum si o forma fizica optima ajuta la pastrarea sanatatii in general, dar si a colonului. Iata cateva sfaturi pentru a te mentine sanatos:
- Bea cat mai multa apa;
- Alcoolul si cafea se consuma cu moderatie;
- Nu fuma;
- Fa miscare in fiecare zi si pastreaza-te in forma;
- Adopta un regim alimentar echilibrat si bogat in fibre.
Iti recomandam si articolul Estrogenul poate proteja impotriva cancerului colorectal.
|