Ce stii despre creier? Ce „secrete” ascunde acesta? Iata cateva informatii interesante despre creier:
Functiile creierului
La adulti, creierul cantareste in jur de 1,4 kg si reprezinta aproximativ 2% din masa corporala, insa consuma 20% din cantitatea de glucoza a organismului. Celule sale nu formeaza rezerve, prin urmare ele trebuie in permanenta revitalizate cu ajutorul sangelui. Doua treimi din glucoza acestora se reinnoieste in fiecare minut.
Incepand cu varsta de 25 de ani, numarul neuronilor tinde sa se diminueze. Acest fenomen nu este alarmant, intrucat omul are foarte multi neuroni la nastere si nu si-i foloseste pe toti.
Cu toate ca neuronii nu pot sa se multiplice, ei sunt apti de reinnoire si pot crea noi conexiuni. Acest proces poarta denumirea de neurogeneza.
Reflexul este acea miscare involuntara si rapida care se produce ca raspuns la un stimul. Declansarea sa constituie o indicatie despre starea de sanatate a sistemului nervos. Astfel, atunci cand medicul loveste usor tendonul aflat sub rotula, stimuleaza nervii senzitivi.
Influxul nervos se propaga la maduva spinarii, care il trimite, fara sa treaca prin creier, la nervii motorii, producand o contractie brusca a cvadricepsului (unul din muscghii coapsei), contractie resimtita in partea anterioara a piciorului.
Parcurgerea acestui circuit nervos are loc in mai putin de 40 milisecunde. Un reflex exagerat poate fi semnul unei leziuni a nervului motor, iar absenta reflexului este un semn al unei anomalii.
Ochii, urechile, pielea, papilele gustative si mucoasa nazala transforma informatiile mecanice, termice, electromagnetice sau chimice in semnal electric, care va ajunge in zona senzoriala corespunzatoare fiecarui canal senzorial. Astfel, identificarea unui obiect se realizeaza in aproximativ 130 milisecunde, iar pentru miscarea propriu-zisa sunt necesare inca 100 milisecunde.
Hipotalamusul controleaza apetitul
Hipotalamusul este cel care ne indeamna sa mancam atunci cand ne este foame, el semnalandu-ne o lipsa a glucozei din sange.
Reprezentand mai putin de 1% din volumul creierului, hipotalamusul comunica cu aproape toate zonele cerebrale, primeste semnalele nervoase ale organismului si ii furnizeaza acestuia raspunsuri adecvate de natura comportamentala sau metabola. De asemenea, este responsabil de functii precum starea de foame, de sete, somn, stres, schimbari de dispozitie, de tensiunea arteriala, dar si de libido.
Cand ne relaxam si cand dormim (chiar si cand somnul este profund), creierul noastru cartoon porn
ramane activ.
iti recomandam si articolul Consumul de alcool, chiar si moderat, afecteaza creierul
|