Cum ajuta muzica creierul?
Wednesday, 25 January 2012 11:29

efectele_muzicii_asupra_creieruluiCantatul sau ascultatul muzicii au multiple beneficii asupra creierului. Iata ce spun studiile recente despre influenta muzicii asupra creierului nostru:

 

 

Muzica este magica. O melodie care ne place ne face sa parasim scaunul si sa ajungem pe ringul de dans, sa ne relaxam si sa ne incarcam bateriile. Un anumit cantec ne poate transporta cu gandul in trecut, ne poate face sa retraim anumite emotii si ne determina sa visam cu ochii deschisi. 


Oamenii de stiinta studiaza de mult timp felul in care actioneaza muzica asupra creierului nostru, dezvaluindu-i misterele.

Cum percepe creierul muzica?

Muzica influenteaza aproape toate zonele creierului. Acest lucru inseamna ca, daca, de exemplu, canti la chitara sau asculti o orchestra simfonica, creierul este angajat aproape in intregime in acest proces. 


Ceea ce complica intelegerea efectele muzicii asupra creierului este faptul ca nu exista un centru muzical unic. La fel ca in cazul limbajului, muzica este perceputa in mai multe feluri: astfel, o parte a creierului nostru decodeaza tonul si tempo-ul, in timp ce alte parti, precum memoria si centrul emotional, sunt si ele „atinse” de muzica. 


In cazul in care canti la cartoon porn un instrument, o parte din creier va dirija miscarea mainilor, in timp ce o alta este responsabila de citirea notelor. 


Psihologii sunt rezervati in ceea ce priveste „efectul Mozart”, conform caruia muzica marelui compozitor il face mai inteligent pe cel care o asculta.

muzica_destinde


In schimb, ei atrag atentia asupra faptului ca micutii care iau lectii de muzica au rezultate mai bune la anumite tipuri de teste, precum cele de lectura si de concentrare. Totodata, persoanele care au primit o educatie muzicala isi dezvolta mai bine capacitatile auditive, astfel ca sunt capabile sa distinga sensul unui cuvant rostit intr-un mediu zgomotos.

Efectele benefice ale muzicii

Iata un fapt interesant: muzica are un rol foarte important in reeducarea creierului si in ceea ce priveste motricitatea. Studiile evidentiaza faptul ca muzica si zona de comanda a miscarii impart aceleasi circuite neuronale. Muzica poate imbunatati miscarile bolnavilor de Parkinson sau ii poate ajuta pe cei a caror mobilitate a avut de suferit in urma unui accident vascular cerebral, precum si pe cei cu probleme de cognitie sau de limbaj.


Chiar daca nu sunt dovezi in sprijinul afirmatiei ca muzica te face mai inteligent, sunt dovedite efectele benefice ale acesteia: ne ridica moralul, ne ajuta sa ne relaxam, ne imbunatateste concentrarea, ne face mai atenti si mai receptivi. 


La urma urmelor, muzica este o placere prezenta mereu in memoria noastra.

 

Iti recomandam si articolul Mituri despre memorie contrazise de stiinta

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro