Transpiratia este mereu deranjanta si te face sa nu te simti in largul tau. Pe piata, exista o multime de produse care promit sa te scape de aceasta problema, insa nu orice produs este si cel mai bun pentru tine. Ce deodorant ti se potriveste?
Transpiratia, compusa din apa si saruri, este produsa de glandele ecrine. Acestea joaca un rol foarte important in reglarea temperaturii corpului: il ajuta sa-si pastreze o temperatura constanta.
Mirosul neplacut de care se fac responsabile bacteriile din transpiratia produsa de glandele apocrine (localizate sub brat si in zona organelor genitale). In timp ce antiperspirantele controleaza transpiratia, deodorantele vizeaza mascarea mirosurilor neplacute.
Deodorant sau antiperspirant?
Nu trebuie neaparat sa cartoon porn
fie deodorant sau antiperspirant, existand pe piata produse care combina actiunea celor doua, impiedicand transpiratia si tinand la distanta mirosurile neplacute. Aceste produse contin compusi pe baza de aluminiu, in special clorhidrat de aluminiu, al carui rol este acela de a reduce transpiratia.
Destinate persoanelor care transpira moderat, aceste produse compuse din saruri de aluminiu si zirconiu au o concentratie de 14% pana la 19%.
Daca ai pielea sensibila, este indicat sa faci un test pe o suprafata mica de piele, inainte de a utiliza un antiperspirant fara parfum sau unul destinat persoanelor cu pielea sensibila.
Exista si antiperspirante cu actiune terapeutica, care au o concentratie mai mare de saruri de aluminiu si zirconiu (20%). Ele se aplica sub brat noaptea, in vederea blocarii canalelor sudoripare. Aplicat seara, produsul te protejeaza a doua zi, chiar si dupa dusul de dimineata.
In cazul persoanelor care se confrunta cu transpiratie moderata sau excesiva, produsele cu actiune terapeutica pot constitui doar un punct de plecare in vederea rezolvarii problemei. Produsul trebuie aplicat pe pielea uscata, intrucat aluminiul care intra in contact cu umiditatea sau cu sudoarea poate cauza iritatii.
Deodorantele naturale contin saruri minerale naturale, care tin la distanta mirosurile neplacute. Ele formeaza o pelicula cu rol protector, care netralizeaza acizii si impiedica proliferarea bacteriilor.
Deodorantele naturale nu reduc transpiratia, ci te protejeaza de mirosurile neplacute. De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca ele pot cauza reactii alergice.
Sarurile de aluminiu, periculoase?
Nu putine sunt femeile care au incetat sa foloseasca antiperspirante, temandu-se ca aluminiul sub forma de clorhidrat continut de acestea duce la aparitia cancerului de san.
Si totusi, un articol publicat in 2008 in revista medicala frantuzeasca Bulletin du Cancer a concluzionat ca, in urma studierii rezultatelor a 59 de studii pe aceasta tema, corelatia dintre cancerul de san si sarurile de aluminiu din compozitia antiperspirantelor nu are fundament stiintific.
Iti recomandam si articolul Igiena intima: ingrijire si sanatate
|