Depistarea timpurie a cancerului bucal este de maxima importanta. La ce riscuri te expui si cum poti preveni cancerul bucal?
Potrivit cercetatorilor, riscul de a contracta cancer bucal creste odata cu varsta. Alti factori de risc sunt fumatul sau mestecarea tutunului, consumul de alcool si expunerea la ultraviolete. Daca ai suferit de cancer la gat sau la cap, riscul este mai mare.
Se crede din ce in ce mai mult ca HPV joaca un rol important in aparitia unor forme de cancer bucal, prin transmiterea pe cale sexuala (sex oral neprotejat).
Prevenirea cancerului bucal
1. Spala-te pe dinti si foloseste regulat ata dentara
O igiena deficitara a gurii slabeste sistemul imunitar, diminuand capacitatea organismului de a lupta cu un potential cancer. Nu uita sa te speli pe dinti de minim doua ori pe zi si sa folosesti ata dentara dupa fiecare masa.
2. Renunta la fumat
Atat fumatul, cat si mestecarea tutunului sporesc riscul aparitiei cancerului bucal. Tutunul iti expune buzele, limba, dintii si gingiile.
3. Nu bea alcool in exces
Pentru a preveni cancerul bucal, este indicat sa nu consumi mai mult de unul sau doua de pahare de alcool pe zi. Riscul de a dezvolta aceasta boala creste daca bei alcool si fumezi.
4. Nu te expune la soare timp indelungat
Nu doar corpul are nevoie de protectie solara, ci si buzele. Asigura-te ca nu iesi din casa fara sa iti protejezi buzele de razele soarelui. Expunerea repetata la soare poate cauza cancer la nivelul buzelor, in special la cea inferioara.
5. Fa miscare zilnic
Se stie ca viata activa stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea cancerului.
6. Mananca alimente anticancer
Fructele si legumele (broccoli, rosii, fasole), dar si soia si ceaiul verde previn cancerul.
7. Prepararea alimentelor
Felul in care gatesti poate fi un aliat anticancer. Inlocuieste carnea fripta cu cea la cuptor.
8. Nu lipsi de la controlul cartoon porn
stomatologic
Du-te la stomatolog, la control, la fiecare 6 luni. De asemenea, iti poti intreba stomatologul despre riscurile aparitiei cancerului bucal.
9. Autoexaminarea periodica
Autoexaminarea gurii o data pe luna este indicata. Examineaza-ti limba cu ajutorul oglinzii, iar in cazul in care observi ceva suspect (sensibilitate sporita, pete albe, rosii sau gri sau orice alte modificari), nu ezita sa te adresezi stomatologului.
Iti recomandam si articolul Sexul poate favoriza aparitia cancerului?
|