Varsaturile, diareea si durerile de cap sunt principalele simptome ale intoxicatiei alimentare. Ce ai de facut pentru a te vindeca mai repede si cum pot fi prevenite intoxicatiile alimentare?
Printre tipurile de intoxicatie alimentara, se numara si cele cauzate de Listeria monocytogenes (listerioza) si infectia cu Salmonella. Ambele bacterii sunt prezente in alimente, insa, in mod normal, doar sub forma de urme, deci fara repercursiuni asupra sanatatii. Prin multiplicare, ele provoaca infectii serioase.
Vara se inregistreaza cele mai multe cazuri de intoxicatii alimentare, temperatura crescuta favorizand dezvoltarea bacteriilor.
Bacteriile amintite mai sus se gasesc mai ales in oua, produse lactate, branza si carne.
Varsaturi, diaree, dureri de cap
Simptomele intoxicatiilor alimentare apar la 2-3 ore dupa masa si consta in varsaturi, dureri de burta si diaree. Cateodata, acestea sunt insotite si de febra mare (39-40 grade C) sau de dureri de cap.
In prima faza, este indicat sa nu iei medicamente (antidiareice sau antivomitive), intrucat atat diareea, cat si varsaturile duc la eliminarea bacteriilor din organism.
Supravegheaza-ti alimentatia
Sistemul digestiv are nevoie de o perioada de repaos de cel putin 24 de ore. Trebuie sa tii regim si sa consumi multe lichide (apa minerala, bogata in sodiu, pentru a compensa pierderea minerelalor din organism, dar si de ceaiuri calmante indulcite, pentru a evita deshidratarea.
Incepand de a doua zi, bolnavul poate incepe sa manance mancare solida, insa trebuie sa opteze pentru alimentele usor de digerat: orez, legume fierte, biscuiti, piure de cartofi si de morcovi, dar si banane coapte.
Incetul cu incetul, se vor introduce in alimentatia bolnavului si restul alimentelor. Este indicat sa nu se consume alimente iritante pentru stomac, precum fibrele (cruditati, cereale integrale), produse lactate, fripturi, prajeli sau produse de patiserie pana cand bolnavul nu si-a revenit in totalitate. De asemenea, este bine sa se evite alcoolul, cafeaua, sucurile, dar si condimentele.
Cand trebuie sa consulti medicul?
In cele mai multe cazuri, simptomele se atenueaza incepand cu a doua zi, disparand in 2-5 zile, fara a fi nevoie de interventia medicului. Daca simptomele se agraveaza in loc sa se atenueze a doua zi, iar bolnavul vomita inclusiv dupa ce consuma lichide, este indicat sa se prezinte la medic, pentru a evita orice risc de deshidratare.
Medicul evalueaza starea pacientului pe baza unui examen fizic si in urma analizelor de sange si urina si prescrie tratamentul. Dupa 48 de ore, bolnavul ar trebui sa se simta mai bine.
Intoxicatiile alimentare la bebelusi si varstnici
De regula, intoxicatiile alimentare nu prezinta complicatii, insa atunci cand apar la sugari, la copiii mici si la persoanele in varsta, deshidratarea poate aparea foarte repede, ducand la complicatii. In cazul acestora, este indicata vizita imediata la medic.
O atentie speciala se impune in cazul gravidelor care, odata infectate, pot contracta o infectie generalizata sau chiar o meningita. Se impune vizita la medic cat mai curand posibil.
Alergie sau intoxicatie alimentara?
Intoxicatia alimentara se produce ca urmare consumului de alimente cartoon porn
contaminate cu bacterii. In cazul alergiei, alimentul este in regula, insa organismul persoanei in cauza nu-l agreeaza si il percepe ca fiind periculos. In momentul ingerarii alimentului neagreat, organismul produce anticorpi care duc la aparitia simptomelor specifice: eczeme sau probleme respiratorii.
Cum poti preveni intoxicatiile alimentare?
- gateste corect carnea, astfel incat nu sa exista parti rozalii;
- evita hamburgerul si gratarele;
- acopera cu o folie de aluminiu, cu un celofan sau cu un capac alimentele crude ramase (carnea, pestele si ouale sunt foarte vulnerabile in fata bacteriilor);
- alege cu grija localurile in care mananci si evita mancarurile pe baza de cruditati, sosuri si creme.
Iti recomandam si articolul Cum sa eviti indigestia?
|