Vaginul este portiunea terminala a tractului genital feminin. Peretii vaginali sunt captusiti cu mucoasa si in mod normal, hormonii estrogeni sunt cei responsabili de pastrarea elasticitatii si tonicitatii acesteia.
Cauzele atrofiei vaginale.
Cea mai frecventa si mai comuna cauza este instalarea menopauzei fiziologice (Odata cu instalarea menopauzei nivelul estrogenilor scade dramatic si ca urmare peretii vaginali isi pierd elasticitatea si tonicitatea, mucoasa devine friabila si uscata).
O alta cauza posibila este menopauza chirurgicala, aparuta atunci cind, pentru o afectiune sau alta, ovarele sunt indepartate chirurgical(cu sau fara extirparea consecutive a uterului)
Femeile care alapteaza au deasemenea un deficit de estrogen si din acest motiv pot suferi de atrofie vaginala. Odata insa alaptatul interupt, nivelul de estrogen revine la normal si problema dispare.
Unele medicamente folosite in tratamentul endometriozei sau al fibromatozei uterine pot reduce deasemenea nivelul estrogenilor cu atrofie vaginala consecutiva
Simptome:
Senzatie de uscaciune sau de arsura vaginala
Peretii vaginali devin mai subtiri si faldurile mucoasei se reduc, ceea ce favorizeaza aparitia mai frecventa a infectiilor urinare
Discomfort pina la durere la contactul sexual
Singerari dupa contactul sexual
Tratamentul se face cu ovule sau creme ce contin estrogeni
|