Noutati in contraceptie
Utilizarea continua a contraceptivelor orale. Problema care se pune in legatura cu COC este de a interpreta utilitatea sangerarii de privatiune hormonala de tip menstrual, fenomenul este pentru multe femei, unul neplacut, insotit de pierdere de sange, mastodinie, migrene, cefalee, sindrom premenstrual, tulburari comportamentale, masuri igienice. Nu este mai putin adevarat faptul ca femeile interpreteaza sangerarea menstruala ca un semn biologic ca sunt sanatoase si mai ales ca nu sunt gravide.

 

 

 

Administrand fara intrerupere COC active, sangerarea de privatiune hormonala nu are loc, eventualele spottinguri sanguine se reduc in cateva luni de utilizare, iar fenomene secundare evidente nu s-au inregistrat. Exista pe piata deja un produs conceput special pentru acest gen de utilizare, care contine 150 μg de Levonorgestrel si 30 μg de Etinil-estradiol/ tableta, tabletele se administreaza zilnic 12 saptamani, dupa care se face pauza de 7 zile, cu tablete placebo sau fara.

Inele vaginale

Inelele vaginale sunt dispozitive continatoare de hormoni, (o combinatie estro-progestativa sau numai progesteron ) care se introduc in vagin; hormonii eliberati se absorb prin mucoasa vaginala si trec in circulatia sanguina. Inelele vaginale se introduc in vagin de catre utilizatoare si raman permanent, daca contin numai progestative sau se pastreaza 3 saptamani si se scot pentru o saptamana, pentru a permite o menstruatie, la cele cu estro-progestative. De asemenea, inelul se extrage pentru a permite contactul sexual sau toaleta intima.


Inele vaginale cu estro – progestative elibereaza combinatia Etonogestrel 120 μg si 15 μg etinil-estradiol pe zi. Un obstacol important pentru extinderea utilizarii este costul, deoarece inelul se extrage la 3 saptamani, pentru a permite menstruatia, dupa care se utilizeaza un inel nou, fiind necesare 13 inele anual.

 

Inelele vaginale cu estro-progestative asigura supresia ovulatiei, produc o glera cervicala densa si o reducere a dezvoltarii endometrului; un studiu amplu, efectuat pe 2322 de utilizatoare în SUA, Canada si Europa raporteaza 1,2 - 1,5 sarcini nedorite la 100 de utilizatoare. Efectele secundare ale inelelor estro-progestative sunt reduse – rar sangerari intermenstruale, vaginite si cefalee (6%), leucoree, castig ponderal, greturi, modificari afective, mastodinie, acnee (5%).


Inelele vaginale cu progestative sunt, de regula, folosite de catre femeile care alapteaza, pentru faptul ca nu afecteaza lactatia; folosirea lor in afara alaptarii este limitata de tulburarile de menstruatie - de regula absenta acesteia. Mecanismul de actiune este predominent prin cresterea vascozitatii glerei cervicale, supresia dezvoltarii endometriale si, in mai mica masura, blocarea ovulatiei prin inhibitie centrala.

 

Acest tip de inel vaginal contine progesteron, eliberat zilnic in doza de 10 mg si are eficienta 3 luni; eficienta sa contraceptiva scade daca este utilizat peste 1 an. Efecte secundare observate pentru inelele doar cu progestativ – leucoree, tulburari de urinare, infectii vaginale si tulburari menstruale.

Plasturii transdermici

Combinatia hormonala de la nivelul plasturelui este absorbita trans-dermal, evita pasajul hepatic si ajunge in circulatia generala, inhiband ovulatia la nivel central, reducand dezvoltarea endometrului si producand o glera cervicala densa. In prezent, pe piata exista un singur tip de plasture contraceptiv, care contine o combinatie estro-progestativa

 

Progestativul folosit este Norelgestromin, din care se elibereaza zilnic 150 μg, iar estrogenul este Etinil-estradiolul, eliberat in doza de 20 μg. Un plasture asigura substanta activa pentru 7 zile; se folosesc 3 plasturi, cate unul pentru o saptamana,iar dupa 3 aplicari se face pauza o saptamana, pentru a permite menstruatia.

 

Rata de esec (Pearl) este cuprinsa intre 0,6 si 1,3 la 100 de utilizatoare, dupa modul de folosire. Eficienta plasturelui este influentata de greutatea corporala a utilizatoarelor, peste 90 de kg eficienta fiind mai redusa. Cel mai frecvent efect secundar este iritatia pielii în regiunea aderenta a plasturelui; restul efectelor secundare, in special sangerarea intermenstruala, care este intalnita in 18% dintre cazuri in prima luna, se reduc cu trecerea timpului.

Dr. Evelyn Cristescu

 

Intra in FORUM-ul anticonceptionale.ro - Metode contraceptive, pentru mai multe informatii. 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotogra cartoon porn fiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro