In ciuda dimensiunii mici, inima lucreaza foarte mult. Invata sa o protejezi, pentru a ramane mereu sanatoasa! Iata 8 lucruri surprinzatoare despre ea:
Inima si bolile cardiace
1. 14% dintre AVC sunt diagnosticate gresit
Din pacate, se intampla ca medicii sa nu depisteze semnele unui accident vascular cerebral (AVC). Un studiu din 2009, efectuat de cercetatorii de la Wayne State University din Detroit (SUA) a evidentiat faptul ca 14% dintre AVC sunt diagnosticate gresit, simptomele fiind asociate cu migrenele, probleme ale urechii interne sau convulsii.
2. Multe femei sufera de afectiuni ale inimii
Cardiopatia ucide de 7 ori mai multe femei decat cancerul de san. Studiile indica faptul ca afectiunile inimii cauzeaza decesul la o treime dintre femei, mai mult decat cancerul, indiferent de natura lui.
3. Inainte de menopauza, estrogenul protejeaza inima femeilor
Menopauza este un moment-cheie in viata femeilor. Inainte de menopauza, nivelul crescut de estrogen protejeaza inima acestora.
Dupa instalarea menopauzei, in schimb, nivelul ridicat de colesterol sporeste riscul aparitiei bolilor de inima, in special daca este insotit de un nivel crescut al trigliceridelor (mai mult de 3,9 mmol/l) si de un nivel scazut de lipoproteine.
4. Durerea nu e un simptom obligatoriu al crizelor cardiace la femeie
Un studiu la care au participat 500 de femei care au suferit de criza cardiaca a evidentiat faptul ca acestea au avut simptome precum rasuflare greoaie, senzatie de slabiciune sau de oboseala, transpiratie rece si ameteala, iar 43% dintre ele nu au intampinat durere toracica.
5. O masa echilibrata intretine sanatatea inimii
Cercetarile au aratat ca o singura masa echilibrata este de ajuns pentru a reduce cantitatea grasimilor daunatoare din fluxul sanguin si actiunea radicalilor liberi. Altfel spus, nu este niciodata prea tarziu pentru o alimentatie sanatoasa.
6. Nivel crescut de colesterol nu inseamna neaparat infarct
Un nivel crescut de colesterol nu este sinonim cu infarctul din simplul motiv ca acesta nu este decat unul din factorii de risc cardiovascular: fumatul, diabetul, tensiunea ridicata, obezitatea si sedentarismul. Factorii de risc nu se aduna, ci se accentueaza.
7. Cauzele cardiopatiei difera in functie de sex
Femeia fumatoare prezinta un risc de doua ori mai mare decat barbatul care fumeaza.
Iti recomandam si articolul Aspirina nu protejeaza inima la diabetici
|