Alimentatia poate fi un aliat de nadejde in prevenirea bolilor cardiace, dar poate fi si un dusman pentru inima. Ce alimente dauneaza inimii si ar trebui evitate?
Alimente nesanatoase pentru inima
1. Biscuitii, tartele, prajiturile si prajelile
Grasimile saturate sunt daunatoare sanatatii. La fel de nesantosi sunt acizii grasi saturati prezenti in biscuiti, tarte, prajituri si alimente prajite. Potrivit studiilor, suprimarea acizilor grasi saturati din alimentatie antreneaza o scadere cu 20% a cazurilor de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
2. Glucide rafinate: paine alba, orez alb, paste fainoase
Alimentele rafinate, precum painea alba, cerealele cu foarte mult zahar, cartoon porn
orezul alb si pastele sunt sarace in vitamine si oligoelemente.
Daca optezi pentru aceste alimente in dauna celor integrale, riscul de a suferi de infarct creste cu 30%. Nivelul glucozei in sange creste atunci cand mananci o felie de paine alba sau o portie de orez alb, ceea ce duce la cresterea nivelului de insulina, la scaderea nivelului de colesterol bun, dar si la cresterea nivelulul de trigliceride si a tensiunii arteriale.
3. Alimente indulcite
Alimentele indulcite, precum sucurile, bomboanele, batoanele de ciocolata, cremele, dar si unele iaurturi trebuie consumate cu moderatie, cu atat mai mult cu cat zaharul este prezent in foarte multe alimente despre care nu ai fi banuit ca il au in componenta (de exemplu, conservele de legume).
Cercetarile au aratat ca cu cat nivelul de zahar din sange este mai ridicat, cu atat creste riscul de boli cardiovasculare. Controland nivelul zaharului din alimentatie, reduci nivelul glicemiei, al insulinei si al trigliceridelor.
4. Alimente foarte sarate
Este dificil sa reduci aportul de sare, intrucat trei sferturi din cantitatea de sare consumata provine din alimente preparate: supe, legume din conserve, sosuri, hamburgeri, cartofi prajiti, carne sarata sau afumata (sunca) sau chiar din cerealele dulci pe care le consumi la micul dejun.
Doza zilnica recomandata de nutritionisti este 2300 mg sodiu, ceea ce inseamna 6 g de sare. Excesul de sare este foarte nociv, favorizand, printre altele, hipertensiunea arteriala.
Iti recomandam si articolul 7 lucruri surprinzatoare despre inima
|