Cand ne simtim stresate, avem tendinta de a lua "o gustare", ca un fel de compensatie pentru situatia in care ne gasim. Legatura dintre greutate si stres este evidenta in multe cazuri. In ce masura stresul ingrasa?
Stresul poate juca un rol important in luarea in greutate. Este adevarat ca nu putem sa eliminam din viata noastra toate grijile si nemultumirile, insa putem adopta un stil de viata sanatos si o alimenatie corecta.
Exista cazuri in care, intr-o perioada de cateva luni, persoanele care au suferit grave traumatisme psihice s-au ingrasat cu cateva zeci de kilograme, ajungand obeze. In acelasi timp, putem constata ca, uneori, este mai usor sa slabim in timpul vacantei/ concediului. Persoanele care sufera de obezitate prezinta adesea tulburari psihice precum anxietate sau depresie, acestea fiind la originea kilogramelor in plus. Inclusiv restrictia alimentara pe care incearca sa si-o impuna este o sursa majora de stres si duce la tulburarile de alimentatie.
Un studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din California a evidentiat faptul ca stresul favorizeaza depunerea de grasime in special pe abdomen, atat la femei, cat si la barbati.
Cand esti stresata, corpul fabrica un surplus hormonal care stimuleaza enzima care concentreaza grasimea. Respectiva enzima este absorbita mai usor de abdomen decat de celelalte parti ale corpului.
Stres negativ vs. stresul pozitiv
Exista un stres pozitiv, cunoscut si ca fiind stres bun si care este prezent atunci cand activitatea pe care o practicam ne face placere. In acest caz, vorbim de un stres care ne stimuleaza, de o sursa a reusitei. In aceasta categorie intra tracul artistilor sau cel al sportivilor.
Stresul negativ te obliga sa iti desfasori activitatea intr-o permanenta stare de nervozitate, sa nu gasesti solutii si sa risipesti energie.
Sfaturi pentru persoanele stresate
- Preia controlul. Nimeni nu traieste in locul tau, deci tu esti cea care decide cu privire la viata ta;
- Cauta sa-ti pastrezi obiectivitatea. Incearca sa te autoanalizezi asa cum ar face un strain si nu-ti mai gasi scuze;
- Redescopera-ti resursele. Evalueaza-ti punctele forte si cele slabe si incearca sa actionezi astfel incat sa fii multumita de tine;
- Nu te inchide in tine si discuta cu cei apropiati problemele pe care le ai. Cu siguranta, iti vor da o mana de ajutor sau macar un sfat util;
- Ramai optimista: sigur vei gasi, mai devreme sau mai tarziu, solutia optima;
- Invata sa ceri ajutorul celor din jur atunci cand ai nevoie sa duci la capat sarcinile zilnice;
- Fii realista. Daca iti fixezi scopuri realiste si nu incerci sa faci imposibilul, vei evita deceptiile;
- Incearca sa fii flexibila. Greselile si nereusitele fac parte din viata fiecaruia; invata sa le accepti si sa mergi mai departe;
- Fiecare problema cartoon porn
cu solutia ei. Rezolva-ti problemele pe rand.
- Cauta mereu echilibrul: in stilul de viata, in activitatea profesionala, in viata de cuplu, in alimentatie...
Iti recomandam si articolul Stresul, la originea menstruatiei dureroase
|